zondag, 02 september 2012 18:36

Flagman ahead: waarschuwing voor zware beroepen

In het wild juli3

Terwijl Minister Kamp zich in Nederland bleef afvragen of bedrijven wel aan de veiligheidsnormen voldoen, genoot werkend Nederland van een welverdiende vakantie. Als veiligheid op het werk je dagelijkse tak van sport is, laat je dat ook op vakantie niet zo snel los.

Bijvoorbeeld: Sanibel voor de kust van Florida. Dit eilandje werd een aantal weken geleden behoorlijk geraakt door Debby, de orkaan. Daarbij werden onder andere wat hoogspanningskabels geraakt. Bovenstaande foto toont aan hoe veilig werken er in Amerika uit ziet. Langs de weg wordt aangegeven dat er een ‘flagman ahead’ is. De flagman zelf draagt keurig een geel hesje, veiligheidshelm en veiligheidschoenen. Dat zelfde geldt voor al zijn collega’s. 'Duim op', om maar even het symbool van Facebook te lenen.

Flagman ahead, geldt ook voor de bedrijven in de bouw waarbij werknemers zwaar werk doen. We hebben het dan over blokkenstellers in de ruwbouw, betonstaalvlechters, metselaars, monteurs van metalen dak- en gevelelementen en glaszetters. De inspectie SZW gaat hier de komende maanden vaker controleren en wil met deze extra handhaving onder andere bereiken dat werkgevers weten wat er van hen wordt verwacht om hun medewerkers beter te beschermen. Ook moeten ze de afspraken die in de branche zijn vastgelegd nakomen. Elke werkgever wordt geacht een preventiemedewerker te hebben die de regels goed kent. Daarnaast moet een werkgever uitzoeken wat de risico’s op de bouwplaats zijn en daar maatregelen tegen nemen. Werknemers op hun beurt, moeten weten welke hulpmiddelen ze kunnen gebruiken om blessures te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Hou het veilig!

Jeroen

Lees 145518 keer Laatst aangepast op zondag, 21 oktober 2012 14:12

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top