maandag, 09 juli 2012 09:50

Staat de zon in uw RI&E?

Toegegeven de zon heeft nog niet genadeloos toegeslagen deze zomer. Maar hoop doet leven en als werkgever en werknemer dient u voorbereid te zijn op een ‘sun-attack’.

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met huidkanker, in 10 jaar tijd is het aantal gevallen maar liefst meer dan verdubbeld. Veel Nederlanders beschikken over huidtype 1 of 2. Grosso modo hebben we het dan over mensen met blonde haren, blauwe, groene of grijze ogen en een lichte huid. Herkent u sommige van uw medewerkers hierin dan is het belangrijk te weten dat deze mensen maximaal 1,5 uur per dag onbeschermd in de zon mogen werken. In Nederland zijn werknemers beschermd door de zorgplicht van de werkgever, die veiligheidsmaatregelen dient te nemen ter voorkoming van gezondheidsschade bij werknemers. Het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het communiceren over veilig werken speelt hierin een belangrijke rol.

Wat kunt u doen als werkgever:

-      Zorg voor voldoende PBM’s: denk aan het gevaar van zon in de ogen, zorg voor uv-werende kleding (met lange mouwen!) en neem standaard een zonnebrandmiddel met minimaal factuur 30 op in het persoonlijke beschermingsmiddelen pakket.

-      Communiceer met uw medewerkers over het belang van deze PBM’s: over de schade die de zon op de huid kan toebrengen, over de kans op verminderd zicht (met bijvoorbeeld kans op aanrijdingen of valgevaar). Een toolboxmeeting kan hierbij helpen.

Wat kun je doen als werknemer:

-     Ga eens op zoek naar artikelen over zon en huidkanker en word je bewust van de gevaren die je loopt.

-      Maak gebruik van de PBM’s die het bedrijf je ter beschikking stelt. T-shirt met lange mouwen in de zon heeft misschien niet je eerste voorkeur, maar is wel de meest verstandige keuze!

-      Smeer je regelmatig in met zonnebrand en motiveer je collega’s om hetzelfde te doen.

Met de bouwvak in zicht wens ik u en uw medewerkers een heel fijne en zonnige vakantie.

Hou het veilig!

Jeroen

Lees 264759 keer Laatst aangepast op zondag, 02 september 2012 18:36

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top