vrijdag, 07 november 2014 00:00

Aanrijdgevaar: bij twijfel niet oversteken!

aanrijdgevaar-

Werknemers in de wegenbouw lopen te vaak het risico om aangereden te worden door een collega. Dat zegt de inspectie SZW in een recent nieuwsbericht. Maar dat geldt niet alleen voor de werknemers in de wegenbouw maaar ook voor die in de logistiek. Bijna de helft van alle heftruckongevallen betreft een aanrijding met een persoon! Hoe zit het met aanrijdgevaar bij u op de werkvloer?

De inspectie SZW bezocht tussen mei en oktober 2013 72 werklocaties in de wegenbouw. Bij maar liefst 71% van deze locaties zijn er een of meer overtredingen geconstateerd en bij meer dan de helft van de inspecties moest de inspectie ingrijpen omdat de inrichting van het werkvak niet aan de regels voldeed. Bij al deze inspecties ging het om aanrijdgevaar van zowel voorbijrijdend verkeer als om verkeer in het werkvak zelf. In acht situaties werd het werk stilgelegd.

Schokkende cijfers. Als we naar heftrucks kijken wordt het beeld er niet vrolijker op. 126 ernstige ongevallen per jaar met gemiddeld 4 dodelijke slachtoffers. Ondanks aansprekende campagnes als heftruckhelden. In 43% betreft het een aanrijding met een persoon.

Veel aanrijdingen gebeuren door een verkeerde inrichting van het werkvak waarbij werkplekken, rijroutes en looppaden niet altijd duidelijk zijn gescheiden. Een andere belangrijke oorzaak is werkdruk waardoor mensen te gehaast zijn. In 50% van de aanrijdingen met een heftruck had de chauffeur de voetganger niet in de gaten. En dan rijdt de ene collega de andere aan. Je moet er toch niet aan denken.

Het is dus van groot belang dat u een goede risico-inventarisatie heeft. Uw werknemers alleen voorzien van een rij-opleiding is niet voldoende! De inspectie SZW heeft aangekondigd nieuwe controles uit te voeren op het risico van aanrijdgevaar. Bedrijven die de regels overtreden krijgen direct een boete en de aangescherpte sanctieregels uit de Arbeidsomstandigheden wet maken dat ook mogelijk!

Heeft u als werkgever zicht op de mogelijke gevaren bij u op de werkvloer? Is uw RI&E voldoende afgestemd op aanrijdgevaar? Zijn uw medewerkers bewust van de gevaren in hun werkomgeving en wijst u ze er vaak genoeg op?

Bij twijfel niet oversteken...

Hou het veilig!

 

Jeroen

Lees 1220 keer Laatst aangepast op vrijdag, 07 november 2014 16:26

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top