maandag, 12 mei 2014 07:19

Nog te vaak onderschat: asbest in bodem

asbest-in-bodem

Jaarlijks gaat 400.000 keer de schop de grond in voor graafwerkzaamheden. Daarbij worden grondroerders niet alleen geconfronteerd met mogelijke graafschades maar ook steeds vaker met asbest in de bodem. Met alle gevolgen van dien.

Asbest is een natuurlijk product, gewonnen in Canada, Rusland en Zuid-Amerika. Het bestaat uit een aantal vezelachtige minerale stoffen (silicaten) die zijn opgebouwd uit zeer fijne vezels. Asbestvezels zijn onder te verdelen in:

  • Spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (wit asbest)
  • Rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauw asbest), amosiet (bruin asbest), anthopylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen).

Wanneer het materiaal is verwerkt kan men de kleur van het ruwe asbest niet meer herkennen. Alleen laboratorium analyse kan dan nog uitsluitsel geven.

Asbest werd in het verleden veel gebruikt in de bouw. Zijn unieke eigenschappen -sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, isolerend en vooral goedkoop- maakten het een geliefd bouwmateriaal. Naar schatting zijn in Nederland ongeveer 8 miljoen ton asbesthoudende producten geproduceerd en gebruikt en is het materiaal in 70% van de woningen aanwezig. Er waren in Nederland onder meer asbestfabrieken in Harderwijk, Goor, Heemstede, Doesberg, Doetinchem en Oosterhout. Sinds 1 juli 1993 is het toepassen en hergebruiken van asbest verboden in Nederland.

Asbest zit niet alleen in huizen verwerkt, er zit ook veel asbest in de bodem. Zo werd asbesthoudend afval als wegverharding gebruikt, werd asbest puin in de grond gestort en gaven een aantal van de hierboven genoemde fabrieken asbestafval gratis weg waarmee paden en erven werden verhard. Er is in het verleden ook asbest tijdens sloopwerkzaamheden in de grond terecht gekomen. Wordt de bodem omgewoeld of is de bodem erg droog (en ook Nederland kent steeds vaker langdurige droge periodes) dan is er het gevaar dat asbest vezels in de lucht terecht komen. De interventiewaarde voor asbest in de bodem, puingranulaat of baggerspecie is 100 mg/kg. Gewogen betekent: de serpentijnasbestconcentratie + (10* amfiboolasbestconcentratie). Beneden deze norm wordt de grond als asbestvrij beschouwd.

Gezien de hoeveelheid geproduceerde asbest in Nederland komt men bij het werken in de bodem regelmatig met asbest in aanraking. Aannemers krijgen dan te maken met een veelvoud aan wetten en regels. Het artikel wat ik vond op internet van Wilbert Kroon van Kroon & de Keijzer advocaten, gepubliceerd in het tijdschrijft bodem onder de titel 'oppassen geblazen' geeft goed weer waar bedrijven tegen aan lopen.

Ook hier geldt maar weer eens: voorkomen is beter dan genezen. Bent u aannemer en gaat u in de grond 'roeren', zorg er dan voor dat u weet waaraan u begint. Vroegtijdig onderzoek kan vertragingen en onverwacht hoge kosten voorkomen. Rijkswaterstaat heeft de 10 veelgestelde vragen over asbest in de bodem op een rijtje gezet. Maar bij vragen over asbest in de bodem kunt u natuurlijk ook altijd onze helpdesk bellen.

Hou het veilig!

 

Jeroen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees 2104 keer Laatst aangepast op maandag, 30 juni 2014 05:42

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top