dinsdag, 15 april 2014 06:43

Veilig werken met arbeidsmiddelen

Alledaagse arbeidsmiddelen leiden tot ongevallen

 

De inspectie SZW gaat in de maand mei intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers op  kleine bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Vorig jaar tijdens eenzelfde controle werd op maar liefst 77% van de 487 bezochte bouwlocaties onveilig gewerkt.

 

Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen nog steeds heel veel ongevallen. Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of een steiger. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

 

Onder arbeidsmiddelen vallen niet alleen ladders, trappen en rolsteigers maar in principe alle hulpmiddelen die bij het werk worden gebruikt. Dit varieert van eenvoudig gereedschap tot aan complete machines en componenten daarvan. Arbeidsmiddelen moeten voldoen aan de Europese productrichtlijnen voordat ze op de markt worden gebracht. De verantwoording hiervoor ligt bij de fabrikant. Is het product goedgekeurd dan is deze voorzien van een CE keurmerk.

 

Registreer arbeidsmiddelen intern zodat verplichte periodieke herkeuringen op tijd plaatsvinden! En neem de les van de smaakpolitie ter harte: stickeren! Plak op het arbeidsmiddel een sticker met de datum waarop het apparaat moet worden herkeurd. Zo is het voor een ieder duidelijk wanneer dit moet gebeuren!

 

Hou het veilig!

 

Jeroen

 

 

PS: ook voor arbeidsmiddelen hebben wij een toolbox die u gratis kunt gebruiken!

 

 

Lees 1960 keer Laatst aangepast op dinsdag, 15 april 2014 09:11

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top