zondag, 27 januari 2013 12:13

Een arbeidsongeval zit vaak in een verwachte hoek

arbeidsongeval

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft recentelijk onderzocht hoe groot de kans is dat Nederlanders tijdens hun werk een ongeval krijgen. Een interessant rapport waarbij op verschillende manier tegen gevaar op de werkvloer wordt aangekeken en waarbij een aantal interessante modellen in beeld wordt gebracht.

Een waarheid als een koe: om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval moet een werkende eerst blootgesteld zijn aan risico’s. De mate van blootstelling is sterk gecorreleerd met de ongevalsfrequentie. Ergo hoe vaker men blootstaat wordt de kans om aan een ongevalsvoorwaarde te voldoen steeds groter: de gevarenzone. En dan hebben we nog de risicostapelaars: mensen die meerdere risico’s tegelijk lopen.

Het rapport van het RIVM toont een aantal interessante cijfers:

  • Jongeren van 20 jaar verkeren bijna twee keer zo vaak in de gevarenzone als werkenden van 61 jaar of ouder, maar bij 25 jaar neemt de gevarenzone ineens fors af.
  • Werknemers in de horeca zitten voor 40 procent van hun werktijd in de gevarenzone, relatief veiliger is het om te werken bij een financiële instelling: daar zitten de werknemers slechts 10% van hun tijd in de gevarenzone.
  • 3% van de secretaresses verkeert in de gevarenzone. Heel wat veiliger dan bijvoorbeeld de verpleegkundigen en ziekenverzorgers; meer dan de helft van deze beroepsgroep verkeert in de gevarenzone.
  • Flexwerkers zijn bovengemiddeld vaak betrokken bij een arbeidsongeval, dat wordt verklaard doordat ze per werkuur langer bloot staan aan meer risicovolle situaties.
  • De gevarenzone varieert met de omvang van de werkweek, oftewel de deeltijdfactor. Modeluitkomsten wijzen uit dat de gevarenzone minimaal is bij een standaard werkweek, werkt men korter of langer dan verkeert men vaker in de gevarenzone.
  • Vrouwen verkeren vaker in de gevarenzone dan mannen. Bij gelijkblijvende omstandigheden heeft bijna 25% van de vrouwen kans op een ongeval; bij de mannen is dat 20%

Gemiddeld stonden de 24000 ondervraagden uit het RIVM rapport jaarlijks 2900 uren bloot aan maximaal 23 risicovolle situaties. Circa 2 op de 3 werkenden staan, opgeteld over alle 23 in het rapport onderscheiden risicovolle situaties, meer uren bloot aan gevaarlijke situaties dan dat zij jaarlijks werken. Van hen is het zeker dat zij op sommige momenten meerdere risicovolle situaties tegelijk lopen. Er schuilt dus extra gevaar in de combinatie van risicovolle situaties.

Preventie van arbeidsongevallen is van groot belang. Een RI&E geeft inzage in onveilige en gevaarlijke situaties en vormt het startpunt van het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. Immers, zoals bovenstaande cijfers uitwijzen, vaak zit een ongeluk in een verwachte hoek!

Hou het veilig!

Jeroen

Lees 133209 keer Laatst aangepast op maandag, 25 november 2013 06:17

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top