zondag, 25 november 2012 13:27

Record aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop

Ambulance De Wilde

November 2012 laat met 9 dodelijke arbeidsongevallen nu al een triest record zien. En de maand heeft nog een werkweek te gaan….. Nadat januari al slecht was begonnen met 8 dodelijke ongevallen, beëindigen we het jaar dus nog slechter. Ongevallen met een heftruck zorgden deze maand voor maar liefst 3 dodelijke slachtoffers, terwijl dit er gemiddeld 1 a 2 per jaar zijn.

Vier van de dodelijke ongevallen in november waren het gevolg van een val. Zo overleed een 25-jarige stagiaire na een val van een 2 meter hoog bordes en een glazenwasser na een val van 20 meter. Jaarlijks melden 6300 mensen zich bij een Eerste Hulp post na een val van hoogte tijdens het werk. Zo’n 20% wordt als gevolg daarvan opgenomen (1200) en 3% overlijdt (18). De slachtoffers zijn overwegend mannelijk in de leeftijdscategorie 25 – 44. Van het totale aantal bedrijfsongevallen dat zich jaarlijks bij de Eerste Hulp meldt, is bij ruim 7,5% de oorzaak een val van hoogte. Van het totale aantal dodelijke ongevallen per jaar is in 22% van de gevallen val van hoogte de oorzaak. Daarmee neemt val van hoogte qua aantal niet de hoogste plaats in, maar is het wel een van de belangrijkste oorzaken van een dodelijk ongeval.

Drie van de dodelijke ongevallen in november waren het gevolg van een directe of indirecte aanraking met een (vork)heftruck. Zo overleed een van de slachtoffers doordat hij van zijn heftruck sprong nadat hij zijn lading dreigde te verliezen. De man kwam onder de lading terecht. Een ander slachtoffer raakte bekneld in een container waar op dat moment een vorkheftruck een grote machine de container inreed. De man kwam klem te zitten tussen de machine en de wand van de container. Een derde man overleed toen hij werd aangereden door een heftruck. Jaarlijks melden zich 1500 werknemers bij de Eerste Hulp als gevolg van een ongeval met een heftruck. Ruim 12% van de slachtoffers (190) wordt als gevolg van het ongeval in het ziekenhuis opgenomen. Slechts 1 a 2 mensen overlijdt jaarlijks als gevolg van een ongeval met een heftruck. November 2012 laat hierin dus dramatische cijfers zien.

De belangrijkste oorzaken van bedrijfsongevallen zijn:

  • gebrek aan kennis en ervaring
  • onderschatten van de risico’s
  • stress en vermoeidheid
  • onvoldoende motivatie
  • het werken met onjuiste apparatuur en gereedschappen
  • verkeerde werkmethoden volgen

 

Opleidingen en RI&E’s spelen dus een belangrijke rol bij het voorkomen van ongevallen. Net als communiceren met je medewerkers en collega’s die elkaar blijven wijzen op (on)veiligheid.

 

Hou het veilig!

 

Jeroen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees 251817 keer Laatst aangepast op zondag, 27 januari 2013 12:13

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top