ISO45001-dewildegroep

Naar verwachting in 2016 gaat ISO 45001 de huidige norm OHSAS 18001 vervangen. Een bredere scope, meer aandacht voor gezondheid en de grotere rol van werknemers zijn de belangrijkste verwachte veranderingen.


Het traject om tot de nieuwe norm voor Arbomanagement te komen is inmiddels zo'n anderhalf jaar bezig. De norm behandelt veiligheids- en gezondheidsaspecten op het werk. Omdat het een ISO-norm betreft, heeft hij wereldwijde werking en moet dus van toepassing zijn in landen als India, Bangladesh maar ook in Nederland. Een uitdaging dus.


Momenteel bevindt het normtraject zich in de fase waarin gepraat wordt over de precieze formulering van de teksten en de scope van de norm. Vragen die daarbij opkomen zijn bijvoorbeeld: wat valt er allemaal onder een managementsysteem en als je het over medewerkers hebt, zijn dat eigen medewerkers? Of inhuurkrachten? Of medewerkers van leveranciers?


Behalve de scope zal ook de inhoud van ISO 45001 enigszins afwijken van OHSAS 18001. Het accent lag in OHSAS 18001 vooral op veiligheid, de verwachting is dat in de nieuwe norm de balans wat meer verschuift richting gezondheid. Dus ook aandacht voor psychische klachten, stress management enzovoorts. Maar er komt ook een grotere rol voor de medezeggenschap en vakbonden. D


Bron: www.nen.nl

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top