Al jaren staan ongevallen met heftrucks in de top 4 van bedrijfsongevallen. Ondanks bewustmakingscampagnes als heftruckhelden, waarbij werkgevers en werknemers op de gevaren van het werken met heftrucks werden gewezen, neemt het aantal incidenten waarbij sprake is van ernstig letsel of forse schade nog steeds toe.
Zoals nog onlangs in Werkendam. Bij een bedrijfsongeval komt een 65-jarige man uit Gorinchem om het leven. Bij het bedrijf werd met een heftruck een stalen frame op de open laadbak van een auto geladen. Daarbij raakte de constructie uit balans en kwam het frame op het slachtoffer terecht.
De afgelopen jaren schommelt het aantal ernstige ongevallen met heftrucks zo rond de 120 per jaar. Met net iets meer dan 100 incidenten waren 1998 en 2010 de minst slechte jaren en 2008 met 160 ongevallen -waarvan 8 met dodelijke afloop- het slechtste jaar. De kans is groot dat dit negatieve record dit jaar wordt verbroken. Alleen al in de eerste zeven maanden kwamen 95 ongevallen met heftrucks aan het licht, zo blijkt uit de cijfers van het Ministerie van SZW.
Kamerleden vinden opleidingen ‘lege huls’
Kamerleden Attje Kuiken en John Kerstens ( PvdA) vinden de huidige opleidingen vaak een lege huls en stelde vragen aan Minister Asscher. De minister heeft belooft in gesprek te gaan met de brancheorganisaties hierover. Een woordvoerder van minister Asscher legt echter ook de verantwoordelijkheid bij de werkgevers: "Het is de verantwoordelijkheid van de betreffende werkgever om een goede training te regelen voor zijn werknemers. Bij veiligheid draait het eerder om bewustwording dan om handhaving." Ook Daniëlle Gevers Deynoot van ondernemersvereniging voor vervoer en logistiek (EVO) geeft aan dat werkgevers meer moeten doen. "Er is geen gebrek aan het aantal initiatieven om ongelukken met heftrucks te reduceren, maar aan de verantwoordelijkheid van mensen zelf, de werkgevers en uitzendbureaus."