Driekwart van de bezochte bedrijven in de bouwmaterialenindustrie houdt zich niet aan alle regels voor gezond en veilig werken. Dat blijkt uit controles van de Inspectie SZW vorig jaar bij bedrijven in deze sector, waar onder meer betonmortel, betonproducten, bakstenen, dakpannen en tegels worden gefabriceerd.

In 2011 werd er bij 121 bedrijven in de betonmortel- en de betonproductenindustrie gecontroleerd op de arbeidsomstandigheden. Deze inspecties richtten zich met name op bedrijven die bij eerdere controles zich niet aan alle regels hielden. In de betonmortelindustrie had zo’n 82 procent van de bezochte bedrijven de boel niet op orde, in de betonproductenindustrie lag dit percentage op 86 procent. De meeste overtredingen hadden te maken met onveilige machines (ongeveer 50 procent), onveilige werkplekken (ongeveer 25 procent) en blootstelling aan gevaarlijke stoffen (10 procent). Verder ging gemiddeld 7 procent van de overtredingen over de risico-inventarisatie en risico-evaluatie.


In 2011 bezocht de Inspectie SZW 33 bedrijven in de keramische (proces)industrie. Bij 39 procent van de bedrijven constateerden inspecteurs één of meer overtredingen van de regels voor veilig en gezond werken. Vrijwel alle overtredingen hadden te maken met blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Vergeleken met voorgaande jaren lijkt er in deze sector duidelijk meer aandacht te zijn gekomen voor goede arbeidsomstandigheden.


De Inspectie SZW gaat dit jaar opnieuw controleren op de arbeidsomstandigheden in de bouwmaterialenindustrie. Daarbij komen vooral de bedrijven aan bod die zich nu niet aan de regels hebben gehouden. Overtreders kunnen rekenen op stillegging van werkzaamheden en boetes

 

Bron: inspectieszw.nl

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top