De Inspectie SZW gaat in de transport en logistiek controleren of bedrijven genoeg doen om de risico’s van agressie en geweld te beperken. Bekeken wordt of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de problemen het hoofd te bieden. 

Onderzoek van Transport en Logistiek Nederland vorig jaar laat zien dat de helft van de vrachtwagenchauffeurs te maken heeft met agressie. In 30% van die gevallen is er ook sprake van fysiek geweld. Korte lontjes van medeweggebruikers leiden regelmatig tot agressie, geweldsuitingen en gevaarlijke situaties. Ondertussen moeten chauffeurs voldoen aan steeds hogere verwachtingen in afleversnelheid. Dit levert stress op. Ook de toenemende kans op ladingdiefstal zorgt voor meer stress onder werknemers in de transportbranche. Agressie en geweld en stress hebben een negatieve invloed op de arbeidsomstandigheden.

 

De inspecties richten zich op bedrijven met chauffeurs in het wegtransport en de distributie. Met name locaties in binnensteden zullen worden bezocht, omdat agressie en geweld hier vaker voorkomen. Inspecteurs zullen spreken met werkgevers, werknemersvertegenwoordigers, chauffeurs en planners. De Inspectie is al in overleg met de branche hoe het probleem aangepakt kan worden. Ook worden bedrijven geïnformeerd over mogelijke maatregelen. De controles vinden dit jaar plaats en worden mogelijk in 2013 vervolgd.

 

De Inspectie SZW heeft een uitgave gemaakt voor werkgevers en werknemers in de transport en logistiek: ‘Samen op weg naar veilig en gezond werk’. Dit is een verkorte versie van de sectoraanpak transport en logistiek 2012-2015. Hierin staan de belangrijkste risico’s in de sector waar de Inspectie SZW op zal controleren. Ook wordt hierin beschreven wat de aanpak van Inspectie SZW in deze branche in de komende jaren zal zijn.

 

Brochure Aanpak transport en logistiek 2012 - 2015

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top