Op advies van haar leden heeft NEN de ISO norm 12404 'Soil Quality - guidance for the selection and application of screening methods, overgenomen als NEN-ISO. Deze koepelnorm geeft eisen en punten van aandacht om tot de juiste selectie van een screeningsmethode te komen bij bodemonderzoek.

Ook worden zogenaamde 'dochterrichtlijnen' opgesteld: normen die specifieke screeningstechnieken beschrijven. Screeningsmethoden zijn onderzoekstechnieken om (meestal in het veld) snel tot een indicatie van de bodemkwaliteit te komen. Door gebruik te maken van screeningsmethoden als aanvulling op conventioneel bodemonderzoek (met monsterneming in het veld en analyse in het laboratorium), kunnen meer meetresultaten worden verkregen. Ook kunnen de vervolgstappen van het bodemonderzoek beter en efficienter worden ingericht, en daarmee de onderzoeksvraag beter worden beantwoord. De norm wijst op een aantal aandachtspunten in relatie tot de data-kwaliteit.

 

Er is een vergelijkbare norm in ontwikkeling voor toepassing op afval: Ontwerp NEN-EN-16123. Met deze norm hoopt de markt de toepasbaarheid en acceptatie van het gebruik van screeningsmethoden in milieukundig onderzoek te vergroten.

 

Meer informatie over deze nieuw NEN norm op www.nen.nl

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top