In opdracht van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is door het RIVM een model ontwikkeld waarmee de kans op ernstige arbeidsongevallen berekend kan worden. Dit model, de Occupational Risk CAlculator, ofwel ORCA- bestaat uit een viertal instrumenten om de keten van gebeurtenissen van oorzaak tot een met gevolg van een arbeidsongeval te beoordelen.

 

 In de ORCA zijn 64 typen arbeidsrisico's te onderscheiden waarmee werknemers op het werk te maken hebben. Dit is gedaan op basis van analyses van ongevallen die gemeld en onderzocht zijn door de Arbeidsinspectie tussen 1998 en 2004. Het gaat hierbij dus om arbeidsrisco's van relatief ernstige ongevallen. Ook neemt ORCA het aantal uren dat werknemers in risico situaties verkeren mee. Hiervoor is in 2006 en 2010 de enquete "Blootstelling aan arbeidsgevaren" gehouden door RIGO. De resultaten van blootstellingsenquetes geven de geschatte uren blootstelling voor de met behulp van ORCA gemeten arbeidsrisico's. De kans op een ernstig arbeidsongeval wordt vervolgens berekend door het aantal ernstige ongevallen in een bepaalde tijdsperiode (de teller) te delen door de blootstelling in diezelfde periode (de noemer), waardoor er voorspellingen ontstaan over het aantal ongevallen per 1 miljoen uur. Ook houdt het model rekening met de gecombineerde blootstellingen.

 

Met Orca is het ook mogelijk om de effecten van maatregelen, inclusief een kosten-baten analyse te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld met de webapplicatie.

 

Bron: Arbobalans 2011

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top