Bedrijven met minder dan 25 medewerkers zijn vrijgesteld om hun RI&E te laten toetsen, door een wijzigingen in de RI&E-wetgeving. Deze vrijstelling geldt voor bedrijven die gebruik maken van een erkend RIE-instrument die voldoet aan de nieuwe criteria. De regeling voor de lichte toets komt hiermee op termijn te vervallen.

Dit instrument is te herkennen aan het logo image preview

Concrete wijzingen voor bedrijven

De wetswijzing is van kracht sinds 1 april 2011. Wij zullen hier concreet uitwerken wat deze wijzigingen voor uw als bedrijf betekenen.

 

image previewDe wetswijziging houdt in dat bedrijven met maximaal 25 medewerkers hun RI&E niet meer hoeven te laten toetsen wanneer zij gebruik maken van een erkend-instrument, te herkennen aan het groene icoontje.

Dit groene icoontje wordt pas toegekend nadat een branchevereniging voor hun RI&E instrument opnieuw een erkenning heeft aangevraagd bij het Steunpunt RI&E-instrumenten. Daarvoor moeten de brancheverenigingen vanaf 1 april voldoen aan andere en iets zwaardere criteria.

 

image preview (2)Totdat de brancheverenigingen een nieuwe instrument hebben aangemeld, of uiterlijk tot 31 maart 2013, blijven de erkenningen voor de lichte toets nog gelden. Deze instrumenten zijn te herkennen aan het blauwe icoontje. Dit betekent dat organisaties met maximaal 25 medewerkers die onder die de branche vallen van het RI&E instrument dat zij gebruiken, recht hebben op lichte toetsing van hun RI&E.

 

image preview (1)Er zijn ook RI&E instrumenten met een CAO-erkenning. Deze erkenningen blijven bestaan totdat de CAO is verlopen. Na de verloopdatum van de betreffende CAO verloopt deze erkenning. Brancheverenigingen moeten dan opnieuw erkenning aanvragen volgens de nieuwe criteria van de groene erkenning. Het CAO icoontje geeft recht op toetsingsvrijstelling voor de gebruikers binnen deze branche met maximaal 25 werknemers.

 

Toetsen RI&E

Als uw bedrijf meer dan 25 medewerkers heeft, dan moet uw RI&E getoets worden door een deskundige. Wij hebben deze deskundige medewerkers in dienst en kunnen uw RI&E dan ook toetsen.

Als er voor uw bedrijf geen RI&E instrument beschikbaar is kunnen wij voor u ook een complete inventarisatie uitvoeren die voldoet aan de Arbeidsomstandighedenwet en VGM checklist aannemers (VCA). Voor meer informatie hierover, kunt u hier terecht.  

De Wilde ingenieurs groep • Velserweg 16 • 1942 LD Beverwijk • T. 0251 - 22 22 62 • F. 0251 - 22 20 11 • E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.sitemap

Go To Top