Prorail ontwikkelde de CO2-prestatieladder en daagt bedrijven bij aanbestedingen uit om CO2-uitstoot te kennen en te verminderen.
De CO2-prestatieladder heeft zes niveaus, opklimmend van 0 naar 5. Per niveau krijgt een bedrijf aan de hand van een vaste set eisen een plaats op de prestatieladder. Deze eisen komen voort uit vier invalshoeken elk met een eigen weegfactor. De invalshoeken zijn:
A. Inzicht in eigen ‘carbon footprint’.
B. CO2-reductie (de vastgestelde ambitie).
C. Transparantie (de wijze waarop een bedrijf daarover intern en extern
communiceert).
D. Deelname aan initiatieven (de mate waarin het bedrijf samenwerkt met
andere bedrijven op het gebied van CO2-reductie).
Het komt er op neer dat hoe beter de CO2-prestatie van een bedrijf, hoe hoger de positie op de ladder. De exacte eisen zijn vervat in een certificatieschema beheerd door ProRail. Het reglement en de begrippenlijst kunt u vinden op de site www.skao.nl.
Het niveau dat een bedrijf heeft bereikt in het verminderen van zijn CO2–uitstoot vertaalt zich in een ‘gunningvoordeel’ bij aanbestedingen voor Prorail. Hoe hoger het niveau op het certificaat, hoe meer voordeel het bedrijf krijgt bij de gunningafweging. Rijkswaterstaat is zich momenteel aan het beraadslagen om ook hierin mee te gaan.
De Wilde duurzaamheid en milieu kan u bij het certificeringstraject ondersteunen, dan wel ondersteunen bij het bepalen van:
• uw CO2-footprint;
• uw CO2-beleid;
• uitvoeren van energie-audits.
De Wilde duurzaamheid en milieu heeft vele bedrijven ondersteund bij de implementatie van de CO2-prestatieladder.